Dark
Light

Τι είναι η Κεταμίνη που προκάλεσε τον θάνατο του Μάθιου Πέρι

336 Θεάσεις
Ανάγνωση

Το Γραφείο του ιατροδικαστή της Κομητείας του Λος Άντζελες, δημοσίευσε την τοξικολογική έκθεση του ηθοποιού, Μάθιου Πέρι, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι είχε λάβει θεραπεία με έγχυση κεταμίνης για την κατάθλιψη και το άγχος, μιάμιση εβδομάδα πριν από το θάνατό του

Ο Μάθιου Πέρι πέθανε από «οξείες επιπτώσεις κεταμίνης», ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της κατάθλιψης και χρησιμοποιείται επίσης ως ψυχοτροπικό σκεύασμα.

Σύμφωνα με την έκθεση νεκροψίας που έλαβε το Rolling Stone, τα «υψηλά επίπεδα κεταμίνης» που βρέθηκαν στο αίμα του Πέρι τη στιγμή του θανάτου του πιθανότατα οδήγησαν τον ηθοποιό του Friends «σε λιποθυμία», κάτι που με τη σειρά του τον έκανε να πνιγεί.

Η στεφανιαία νόσος και οι επιδράσεις της βουπρενορφίνης αναφέρθηκαν επίσης ως καταστάσεις που συνέβαλαν στον θάνατο του 54χρονου Πέρι.

Η έκθεση αυτοψίας σημείωσε επίσης ότι ο Πέρι είχε «ιστορικό χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας/εμφυσήματος», καθώς και διαβήτη. Ενώ είχε επίσης ιστορικό «χρήσης ναρκωτικών στο παρελθόν», και «σύμφωνα με πληροφορίες ήταν καθαρός για 19 μήνες». Ωστόσο, μιάμιση εβδομάδα πριν από το θάνατό του, ο Perry υποβλήθηκε σε θεραπεία με έγχυση κεταμίνης.

«Αναφέρθηκε ότι λάμβανε θεραπεία έγχυσης κεταμίνης για κατάθλιψη και άγχος», έγραψε ο ιατροδικαστής. «Η τελευταία γνωστή θεραπεία του ήταν μιάμιση εβδομάδα πριν από το θάνατο και η κεταμίνη στο σύστημά του κατά τον θάνατο δεν θα μπορούσε να προέρχεται από αυτή τη θεραπεία έγχυσης, αφού ο χρόνος ημιζωής της κεταμίνης είναι 3 έως 4 ώρες, ή λιγότερο». Η αυτοψία ήταν ασαφής όταν συνέβη η θανατηφόρα «πρόσληψη» κεταμίνης από τον Πέρι.

Πόσο επικίνδυνη είναι η Κεταμίνη;

Η κεταμίνη είναι ένα φάρμακο που χρησιμοποιούν οι γιατροί ως αναισθητικό για να προκαλέσουν απώλεια συνείδησης. Οι επιδράσεις περιλαμβάνουν καταστολή και μειωμένη αίσθηση του πόνου.

Οι γιατροί μερικές φορές το συνταγογραφούν για “εκτός ενδείξεων” χρήσεις, όπως η κατάθλιψη. Εκτός ενδείξεων σημαίνει χρήση των φαρμάκων για τη θεραπεία καταστάσεων που δεν έχει εγκρίνει ο FDA.

Ενώ η κεταμίνη είναι ασφαλής για χρήση σε ελεγχόμενη ιατρική πρακτική, γίνεται επικίνδυνη εάν κάποιος τη λάβει για ψυχαγωγική χρήση.

Η κεταμίνη (Ketalar) είναι ένα διαχωριστικό αναισθητικό. Οι γιατροί τη χρησιμοποιούν για την πρόκληση γενικής αναισθησίας για ιατρικές διαδικασίες που δεν απαιτούν μυϊκή χαλάρωση.

Η γενική αναισθησία δηλώνει μια κατάσταση που μοιάζει με ύπνο, ενώ η διαχωριστική αναφέρεται στο αποτέλεσμα της αίσθησης αποσύνδεσης.

Η κεταμίνη μπορεί να προκαλέσει παραισθήσεις παρόμοια με άλλα ναρκωτικά όπως το LSD και το PCP, ή σκόνη αγγέλου. Οι ψευδαισθήσεις είναι διαστρεβλωμένες αντιλήψεις ήχων και εικόνων.

Οι θεραπευτικές ιδιότητες της κεταμίνης

Ο FDA έχει εγκρίνει την κεταμίνη μόνο για γενική αναισθησία, αλλά το φάρμακο έχει κάποιες χρήσεις εκτός επισήμανσης.

Οι γιατροί χρησιμοποιούν την κεταμίνη για την πρόκληση γενικής αναισθησίας, μόνη της ή με άλλα γενικά αναισθητικά, όπως το υποξείδιο του αζώτου. Τη χρησιμοποιούν στο περιβάλλον του τμήματος επειγόντων περιστατικών για την παραγωγή βραχυπρόθεσμης καταστολής σε περιπτώσεις μείωσης καταγμάτων, θεραπείας εξαρθρώσεων αρθρώσεων και επιδιόρθωσης τραυμάτων σε μη συνεργάσιμα άτομα, όπως τα παιδιά.

Έρευνα στο ιατρικό περιοδικό JAMA το 2017 σημειώνει ότι ορισμένες μελέτες δείχνουν πως η κεταμίνη μπορεί να ανακουφίσει γρήγορα την κατάθλιψη σε άτομα που δεν ανταποκρίνονται καλά σε άλλη θεραπεία.

Μια μελέτη του 2016 στο National Library of Medicine προειδοποιεί ότι η ακατάλληλη χρήση της κεταμίνης αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα υγείας λόγω των παραισθησιογόνων ιδιοτήτων της. Έχοντας αυτό κατά νου, προτρέπει τους γιατρούς να συνταγογραφούν τα συνήθη αντικαταθλιπτικά πριν δοκιμάσουν την κεταμίνη για την κατάθλιψη.

Επιδράσεις

Οι πιο συχνές παρενέργειες της κεταμίνης σε συνταγογραφούμενες δόσεις περιλαμβάνουν:

  • υπνηλία
  • διπλωπία
  • σύγχυση
  • ναυτία
  • εμετός
  • ζάλη
  • αίσθημα ανησυχίας

Η κεταμίνη μπορεί επίσης να προκαλέσει μια εκτεταμένη σειρά άλλων συμπτωμάτων που επηρεάζουν πολλά μέρη του σώματος, αλλά είναι λιγότερο συνηθισμένα.

Κίνδυνοι

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η κεταμίνη είναι ασφαλής για χρήση σε άτομα σε ένα ευρύ ηλικιακό φάσμα όταν λαμβάνεται σωστά.

Ωστόσο, η κεταμίνη είναι ασφαλής μόνο όταν ένα άτομο λαμβάνει το φάρμακο που έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός του για συγκεκριμένο σκοπό.

Παρά τη γενική ασφάλεια, η κεταμίνη ενέχει τους ακόλουθους κινδύνους:

  • Αστάθεια της λειτουργίας της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων: Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει προσωρινή αύξηση της αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού ρυθμού ή μείωση της αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού ρυθμού. Μπορεί επίσης να εμφανιστούν μη φυσιολογικοί καρδιακοί ρυθμοί.
  • Καταστολή του αναπνευστικού συστήματος: Αυτό μπορεί να συμβεί σε υπερδοσολογία ή εάν ο ρυθμός χορήγησης είναι γρήγορος.
  • Αντιδράσεις ανάδυσης: Οι αντιδράσεις αυτές περιλαμβάνουν διέγερση ή σύγχυση εντός της μετεγχειρητικής περιόδου ανάρρωσης.
  • Αύξηση της ενδοκρανιακής πίεσης: Λόγω αυτής της επίδρασης, οι επαγγελματίες θα πρέπει να παρακολουθούν στενά όποιον έχει υψηλή ενδοκρανιακή πίεση.
  • Ηπατική βλάβη: Η χορήγηση κεταμίνης μπορεί να προκαλέσει ηπατική δυσλειτουργία.
  • Γνωστικά ελλείμματα ή ελλείμματα σκέψης: Ορισμένες έρευνες αναφέρουν ότι αυτές οι επιδράσεις εμφανίζονται σε παιδιά.

Υπερδοσολογία

Ένας από τους κινδύνους της υπερδοσολογίας κεταμίνης είναι ο υψηλότερος κίνδυνος ατυχημάτων και τραυματισμών λόγω μειωμένης εγρήγορσης. Οι υψηλές δόσεις μπορεί επίσης να προκαλέσουν θάνατο που πηγάζει από τις σωματικές επιδράσεις τους.

Εάν ένα άτομο εμφανίσει οποιοδήποτε από τα ακόλουθα συμπτώματα, ένας παρευρισκόμενος θα πρέπει να καλέσει το 166 για να λάβει άμεση ιατρική φροντίδα:

  • άκαμπτοι μύες ή αδυναμία κίνησης
  • γρήγορος καρδιακός παλμός
  • σπασμοί
  • υψηλή αρτηριακή πίεση
  • απώλεια αισθήσεων
  • εμπειρία κοντά στο θάνατο
Επόμενο άρθρο

Αυτά είναι 6 από τα πολλά digital hoaxes της Τεχνητής Νοημοσύνης που είδαμε το 2023

Προηγούμενο άρθρο

Αίας Μανθόπουλος: Πέθανε η μητέρα του δυο μήνες μετά τον θάνατο του

⬆️πανω

Αξίζει να δείτε