Dark
Light

Eurovision 2024: Αυτό είναι το τραγούδι «Τυφώνας» του Ισραήλ που σάρωσε τις φωνές για αποκλεισμό

Από “October Rain” σε “Hurricane” άλλαξαν οι βασικοί στίχοι για να γίνει αποδεκτό το τραγούδι του Ισραήλ στο μουσικό πανηγύρι της Eurovision

Με το τραγούδι «Hurricane» («Τυφώνας») που ερμηνεύει η Έντεν Γκόλαν, εκπροσωπείται το Ισραήλ στη Eurovision 2024, η οποία θα γίνει στη Σουηδία μεταξύ 7 και 11 Μαΐου, και δόθηκε στη δημοσιότητα το βράδυ της Κυριακής (10/03).

Το Ισραήλ απείλησε να αποσυρθεί από τον διαγωνισμό της Eurovision, που θα γίνει φέτος στην Σουηδία, εάν οι διοργανωτές απορρίψουν τους στίχους του τραγουδιού του με το σκεπτικό ότι κάνουν αναφορές στην πολιτική, κάτι που απαγορεύεται από τους κανονισμούς. Το τραγούδι αρχικά είχε τίτλο «October Rain» («Βροχή του Οκτώβρη») με τον τίτλο να φαίνεται ότι υπάρχει μια έμμεση αναφορά στην επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Τελικά οι συντελεστές έκαναν υποχώρηση και άλλαξαν τίτλο και στοίχους.

Οι αντιδράσεις για το Ισραήλ στη Eurovision 2024

Στη Σουηδία, η οποία θα φιλοξενήσει τον διαγωνισμό τραγουδιού στο Μάλμε τον Μάιο, περισσότεροι από 1.000 μουσικοί, μεταξύ των οποίων και η Robyn, έγραψαν ανοιχτή επιστολή προς τη διοργανώτρια Αρχή του θεσμού, την Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεόρασης (EBU), επισημαίνοντας την υποκρισία της απέναντι στην «ανθρωπιστική καταστροφή», που συντελείται στη Γάζα, όπως αναφέρει η Aftonbladet.

Οι Φινλανδοί καλλιτέχνες κάλεσαν τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα της χώρας (YLE) να πιέσει την EBU να αποτρέψει «μια χώρα που διαπράττει εγκλήματα πολέμου και συνεχίζει μια στρατιωτική κατοχή [από το να αποκτήσει] μια δημόσια σκηνή για να καθαρίσει την εικόνα της στο όνομα της μουσικής».

Από την πλευρά της, η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση της Ιρλανδίας (RTÉ) έλαβε σχεδόν 500 e-mails, που το καλούσαν να αποσυρθεί από τη διοργάνωση, εάν το Ισραήλ συμμετείχε στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision 2024, σύμφωνα με δημοσίευμα της The Journal.

Επίσης, στις 13 Ιανουαρίου διεξήχθη ο πρώτος ημιτελικός του εθνικού τελικού της Νορβηγίας για τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision 2024, του λεγόμενου Melodi Grand Prix 2024, και κατά τη διάρκεια της ζωντανής μετάδοσης εμφανίστηκε διαδηλώτρια με τη σημαία της Παλαιστίνης.

Η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση της Ισλανδίας (RÚV) δήλωσε ότι θα καθυστερήσει την απόφασή για το αν θα συμμετάσχει στον φετινό διαγωνισμό της Eurovision αφού ολοκληρώσει τη διαδικασία εθνικής επιλογής, στην οποία συμμετείχε και ένας Παλαιστίνιος τραγουδιστής, ο Bashar Murad με το τραγούδι «Vestrið Villt». Επίσης, η Idoia Villanueva, βουλεύτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από την Ισπανία, θέλησε να τονίσει τον ρόλο του ισραηλινού ραδιοτηλεοπτικού φορέα σε επιστολή προς την EBU και στάλθηκε εκ μέρους της ομάδας της Αριστεράς.

Μάλιστα, σε σχετική επιστολή της που περιήλθε στην κατοχή του Politico, η Ισπανίδα ευρωβουλεύτρια – μεταξύ άλλων – τονίζει: «Υπενθυμίζεται ότι ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας του Ισραήλ (KAN) δημοσίευσε, τον περασμένο Νοέμβριο, ένα βίντεο με ανήλικους να τραγουδούν για τη Γάζα και να εκστομίζουν φράσεις όπως “μέσα σε έναν χρόνο θα τους εξοντώσουμε όλους”, αναφερόμενοι στον παλαιστινιακό πληθυσμό της Γάζας».

“Αμοιβαία συμφέροντα με EBU”

Η ερευνήτρια του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision, Zoë Jay, δήλωσε αρχικά, στις 31 Ιανουαρίου, πως μπορεί να είναι εφικτή η αποβολή του Ισραήλ από τον μουσικό διαγωνισμό.

Συγκεκριμένα, σε σχετικές δηλώσεις της στη φινλανδική εφημερίδα Helsingin Sanomat, η ίδια είπε: «Ο πήχης για τον αποκλεισμό χωρών από τον διαγωνισμό είναι ψηλά, αλλά νομίζω ότι είναι ακόμα πιθανό το Ισραήλ να αποκλειστεί για παρόμοιους λόγους με τη Ρωσία. Ειδικά τώρα που το Διεθνές Δικαστήριο έχει δηλώσει τον “πιθανό κίνδυνο” γενοκτονίας. Η συμμετοχή του Ισραήλ θέτει σε κίνδυνο τη φήμη της EBU ως ενός οργανισμού που ενώνει τους ανθρώπους μέσω της μουσικής».

Ωστόσο, σύμφωνα με τη Zoë Jay, η οποία εργάζεται στη μονάδα που μελετά τον ευρωπαϊκό νομικό πολιτισμό, τις αξίες και τα ιδανικά στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι, υπάρχει ένας παράγοντας που μειώνει την πιθανότητα αποκλεισμού του Ισραήλ. Είναι ο κύριος χορηγός του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision 2024, δηλαδή η MoroccanOil, εταιρεία γνωστή για τα προϊόντα περιποίησης μαλλιών.

«Πρόκειται για εταιρεία που ανήκει στο Ισραήλ, οπότε η EBU έχει οικονομικό κίνητρο να κρατήσει το Ισραήλ στον διαγωνισμό. Ωστόσο, η πιθανότητα να μείνει εκτός το Ισραήλ αυξάνεται, καθώς όλο και περισσότερες συμμετέχουσες χώρες ασκούν πίεση στην EBU», τόνισε στη συνέχεια η Zoë Jay και πρόσθεσε: «Αρκετές συμμετέχουσες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Φινλανδίας και της Σουηδίας, απείλησαν να αποχωρήσουν αν η Ρωσία συμμετείχε το 2022. Οι καλλιτέχνες και οι fans στην Ισλανδία, στη Φινλανδία και στη Σουηδία έχουν εκφράσει ιδιαίτερα έντονα την άποψή τους για τον αποκλεισμό του Ισραήλ».

Επόμενο άρθρο

Ο πόλεμος του «ΤΑ ΤΑ ΤΑ»: Πόσα τραγούδια εντοπίσαμε

Προηγούμενο άρθρο

Και το Όσκαρ παίρνουν… όσοι τόλμησαν και φόρεσαν τις καρφίτσες για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα!

⬆️πανω

Αξίζει να δείτε