Dark
Light

Αυτά είναι 6 από τα πολλά digital hoaxes της Τεχνητής Νοημοσύνης που είδαμε το 2023

417 Θεάσεις
Ανάγνωση

Αν καταφέρατε το 2023 να μην την πατήσετε από περιεχόμενο που δημιουργήθηκε από την τεχνητή νοημοσύνη ως γνήσιο άρθρο, βίντεο ή φωτό, συγχαρητήρια: η φετινή χρονιά ήταν γεμάτη με deepfake βίντεο και εικόνες που κυμαίνονταν από κακόβουλες φάρσες έως κακόβουλη παραπληροφόρηση.

Και με την άνοδο των ολοένα και πιο εξελιγμένων μοντέλων γλώσσας, ήχου και εικόνας, θα είναι πιο δύσκολο από ποτέ να ξεχωρίσεις τα γεγονότα από τη μυθοπλασία, ιδιαίτερα όταν κάποιοι ευνοούνται από αυτήν, οπότε τα κίνητρα δεν είναι τόσο αθώα!

Να μερικά από αυτές που κατάφεραν να πείσουν αρκετούς, εκμεταλλευόμενοι τις πεποιθήσεις και την ιδεολογία τους, κι ας ελπίσουμε θα είναι όλοι πιο προσεκτικοί το 2024.

Ο Μπιλ Γκέιτς παραδέχεται σε μια συνέντευξη τις βλάβες που προκαλούν τα εμβόλια Covid-19

Ο Μπιλ Γκέιτς, ο οποίος δεν τυγχάνει και μεγάλης δημοφιλίας τελευταία και ειδικότερα μετά την περίοδο της πανδημίας, ήταν στόχος ενός deepfake βίντεο που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο TikTok τον Μάρτιο. Θα μπορούσε φυσικά να πει κανείς, ότι ο πραγματικός «στόχος» ήταν όλοι εκείνοι (και πολλοί) που τον αντιπαθούν.

Το βίντεο φαίνεται να δείχνει τον Γκέιτς να στριμώχνεται σε μια τηλεοπτική συνέντευξη από την παρουσιάστρια Σάρα Φέργκιουσον της Australian Broadcasting Corporation News — πρώτα σχετικά με το αν όντως δημιούργησε το λειτουργικό πρόγραμμα των Windows και μετά για το πώς οι εμβολιασμοί κατά του Covid φέρεται να προκαλούν «τραυματισμούς, παρενέργειες και θάνατος». Ο Γκέιτς διαμαρτύρεται κάπως προτού τελικά ανακοινώσει: «Εντάξει, φτάνει, τελείωσε αυτή η συνέντευξη».

Η πραγματική συνέντευξη, που προβλήθηκε τον Ιανουάριο, δεν περιλαμβάνει τίποτα από αυτόν τον διάλογο, ούτε μια δραματική έξοδο. Αλλά προφανώς δημιουργήθηκε για να προκαλέσει τους antivaxxers, που θα εκδήλωναν ευχαρίστηση στα social media, θα μοιράζονταν τις αναρτήσεις, για να τους την πουν μετά ότι η συνέντευξη είναι fake.

Ο Μπάιντεν ανακοινώνει στρατιωτικό σχέδιο

Μερικές φορές ένα deepfake είναι τόσο ωραίο που πρέπει να το κυκλοφορήσεις δύο φορές. Αυτό συνέβη με ένα ψεύτικο βίντεο του Προέδρου Μπάιντεν που φαίνεται να ανακοινώνει ένα σχέδιο των ΗΠΑ λίγο μετά την επίθεση της μαχητικής οργάνωσης Χαμάς στο Ισραήλ τον Οκτώβριο, οδηγώντας το Ισραήλ να βομβαρδίσει εκτενώς τη Λωρίδα της Γάζας ως αντίποινα.

Αρχικά κοινοποιήθηκε τον Φεβρουάριο από το The Post Millennial με τη λεζάντα «Η AI φαντάζεται τι θα συνέβαινε εάν ο Μπάιντεν δηλώσει και ενεργοποιήσει τον νόμο για την επιλεκτική υπηρεσία και αρχίσει να προετοιμάζει [20χρονους] για πόλεμο», το βίντεο βλέπει τον ψεύτικο πρόεδρο να δηλώνει: «Θυμηθείτε, δεν στέλνετε τους γιους και τις κόρες σας στον πόλεμο. Τους στέλνεις στην ελευθερία».

Όταν επανεμφανίστηκε στο TikTok εν μέσω του πολέμου στη Μέση Ανατολή αργότερα μέσα στο έτος, ο Λευκός Οίκος έπρεπε να αρνηθεί για δεύτερη φορά ότι είχε λάβει χώρα οποιαδήποτε τέτοια ομιλία. Πόση «πλάκα» έχει ένα τέτοιο βίντεο και γιατί άραγε δημιουργήθηκε εξαρχής;

Ο Πάπας Φραγκίσκος και το πανάκριβό του μπουφάν

«Ο Πάπας Φραγκίσκος καταπλήσσει με το λευκό μπουφάν». Αυτό ήταν: η «φωτογραφία» που μπορεί να αφυπνίσει τους πάντες για το πώς η τέχνη που δημιουργείται από την τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να ξεγελάσει τις μάζες. Η δημιουργία του Midjourney που απεικονίζει τον ποντίφικα σε ένα trendy λευκό φουσκωτό μπουφάν, που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο Reddit, έγινε mega-viral στα τέλη Μαρτίου και πυροδότησε μια σειρά από άρθρα που μας προειδοποιούσαν να μην πιστεύουμε όλα όσα βλέπουμε στο διαδίκτυο.

Ο Τραμπ και ο Έπσταϊν ποζάρουν με πολύ νεότερες γυναίκες

Έχουν ειπωθεί πολλά για τις σχέσεις που είχε ο παιδόφιλος και έμπορος σεξ, Τζέφρι Έπσταϊν, με την εξαιρετικά πλούσια ελίτ στη ζωή του. Και δεν είναι μυστικό ότι αυτός και ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν ιδιαίτερα κοντά για χρόνια, ξεκινώντας από τα τέλη της δεκαετίας του 1980. Οι δυο τους τσακώθηκαν αργότερα.

Ωστόσο αντί να απασχολεί κάποιους πόσο «βαθιά» ήταν η σχέση του με τον Μπιλ Γκέιτς ή τον Μπιλ Κλίντον, ενδιαφέρονται περισσότερο για εκείνη με τον Τραμπ.

Ένα βίντεο που τους δείχνει να συνευρίσκονται σε πάρτι μαζί στο Mar-a-Lago το 1992 κυκλοφορεί συχνά ως «απόδειξη» της οικειότητάς τους. Φαίνεται, ωστόσο, ότι αυτό δεν ήταν αρκετά καταδικαστικό για να επικρίνουν τον Τραμπ του οποίου το όνομα δεν αναφέρεται στις πτήσεις «Λολίτα» του παιδόφιλου, σε αντίθεση με του Κλίντον, κι έτσι επιστρατεύτηκε η τεχνητή νοημοσύνη για να δημιουργήσει μια φωτογραφία με τους δυό τους να χαλαρώνουν με νεαρά κορίτσια σε έναν καναπέ.

Είναι τόσο κακό το αποτέλεσμα που κάποιοι αναρωτιούνται πού πήγαν τα πόδια του Έπσταϊν;

Μια «έκρηξη» κοντά στο Πεντάγωνο

Μια εικόνα που φαινόταν να δείχνει ένα πυκνό νέφος μαύρου καπνού μετά από μια υποτιθέμενη έκρηξη κοντά στο Πεντάγωνο κέρδισε την προσοχή τον Μάιο και διαδόθηκε από λογαριασμούς X (τότε στο Twitter) οι οποίοι μάλιστα ήταν και επί πληρωμή «επιβεβαιωμένοι».

Πολλοί την πάτησαν και αναδημοσίευσαν την είδηση, συμπεριλαμβανομένου του ρωσικού μέσου RT.

Το χρηματιστήριο δέχτηκε ένα σύντομο χτύπημα στον πανικό που ακολούθησε, με μια άνοδο στις τιμές του χρυσού από επενδυτές που μπορεί να ανησυχούσαν για μια αποσταθεροποιητική καταστροφή. Οι ομοσπονδιακές αρχές και το τοπικό προσωπικό έκτακτης ανάγκης στο Άρλινγκτον της Βιρτζίνια επιβεβαίωσαν σύντομα ότι δεν είχε σημειωθεί έκρηξη, με τους ελεγκτές να καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η εικόνα είχε δημιουργηθεί με πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης.

«Μαμά, βοήθεια»!

Στην Ελλάδα οι απατεώνες δεν χρησιμοποιούν καν Τεχνητή Νοημοσύνη. Καλούν κάποιους συγγενείς -συνήθως μεγάλης ηλικίας- και ζητούν ένα χρηματικό ποσό για να «βοηθήσουν» κάποιο παιδί τους που έχει προβλήματα είτε υγείας, είτε με τον νόμο.

Στις ΗΠΑ όμως, όλο αυτό γίνεται με μίμηση της φωνής. Η λήψη τηλεφωνικής κλήσης ή φωνητικού μηνύματος από ένα αγαπημένο πρόσωπο που βρίσκεται σε κίνδυνο είναι κατανοητά τρομακτικό, και οι απατεώνες μπορούν τώρα να εκμεταλλευτούν αυτόν τον φόβο χρησιμοποιώντας εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης για να «κλωνοποιήσουν» τη φωνή ενός ατόμου. Το μόνο που χρειάζονται είναι μερικά δευτερόλεπτα βίντεο από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να φτιάξουν την εφαρμογή.

Οι γονείς ακούν κάτι σαν τα παιδιά τους να παρακαλούν να σωθούν από απαγωγείς ή να λένε ότι έχουν πρόβλημα με την αστυνομία και χρειάζονται χρήματα για εγγύηση. Τέτοιες απάτες αυξάνονται ολοένα με τρομακτικά ταχύ ρυθμό. Σε κάθε περίπτωση, με ή χωρίς ψεύτικη φωνή, υπάρχουν τρόποι για να επιβεβαιώσετε αν είναι πραγματικά ο συγγενής σας με τον οποίο μιλάτε: κλείνετε το τηλέφωνο και καλείτε αμέσως το συγγενή σας.

Επόμενο άρθρο

Γιώργος Μιχαλακόπουλος: Έφυγε από τη ζωή

Προηγούμενο άρθρο

Τι είναι η Κεταμίνη που προκάλεσε τον θάνατο του Μάθιου Πέρι

⬆️πανω

Αξίζει να δείτε