Dark
Light

Για την ψυχική υγεία στην εργασία, τα αφεντικά μπορούν να κάνουν κάτι να είναι καλύτερη ή… χειρότερη!

Τι ατμόσφαιρα επικρατεί στο εργασιακό σας περιβάλλον; Πόσο πιέζει το αφεντικό, και πόσο οι ανταγωνιστικοί συνάδελφοι; Πόση στήριξη έχετε σε μια περίοδο δυσκολίας που σας έχει πάρει από κάτω;

Για να είμαστε ειλικρινείς, οι εργαζόμενοι σε πολλές περιπτώσεις είναι υπεύθυνοι για τη διαχείριση του τρόπου με τον οποίο το παρελθόν τους επηρεάζει το παρόν τους, σε ό,τι αφορά την φροντίδα της ψυχικής τους υγείας. Αλλά είναι ευθύνη του εργοδότη να μην κάνει τα πράγματα χειρότερα . Οι επιχειρήσεις που εναρμονίζονται με αυτήν την αλήθεια τα πηγαίνουν καλύτερα σε όλες τις μετρήσεις.

Για κάθε δολάριο που επενδύει μια εταιρεία στην ψυχική υγεία, λαμβάνει περισσότερα από 5 $ πίσω, υπολογίζει η Deloitte.

«Οι οργανισμοί υποφέρουν αν δεν φροντίζουν τους εργαζομένους τους», λέει η ψυχοθεραπεύτρια Laura Reagan του Trauma Therapist Network . «Τα χρόνια της πανδημίας μας έδειξαν ότι οι άνθρωποι έχουν κρίσιμα σημεία».

Η κακή ψυχική υγεία κοστίζει στις Ηνωμένες Πολιτείες σχεδόν 50 δισεκατομμύρια δολάρια σε απώλεια παραγωγικότητας ετησίως . Το εξήντα δύο τοις εκατό των χαμένων εργάσιμων ημερών αποδίδονται σε παθήσεις ψυχικής υγείας όπως η εξουθένωση, το άγχος και η κατάθλιψη.

Τα γραφεία δεν χρειάζεται να παρέχουν αίθουσες για γιόγκα. Οι διευθυντές και οι εργαζόμενοι στο ανθρώπινο δυναμικό δεν χρειάζεται να είναι κλινικοί γιατροί. Πρέπει να αναγνωρίσουν δύο πράγματα: Τα θέματα ψυχικής υγείας επηρεάζουν τους περισσότερους ενήλικες κάποια στιγμή, και οι συνάδελφοι και τα αφεντικά μπορεί να τα επιδεινώσουν. Οι προϊστάμενοι θα πρέπει να μάθουν πώς να ανταποκρίνονται στα μέλη της ομάδας που βρίσκονται σε συναισθηματική δυσφορία και να τα παρέχουν υποστήριξη.

Βοηθά στην εκτίμηση της έννοιας του εσωτερικού παιδιού. Οι πρώιμες εμπειρίες της ζωής χρωματίζουν τον τρόπο με τον οποίο όλοι οι άνθρωποι επικοινωνούν, συνεργάζονται, ανταγωνίζονται και ηγούνται. Πληροφορούν πώς αντιδρούν οι άνθρωποι υπό πίεση και πώς αναρρώνουν από τις αναποδιές.

Δύο στους τρεις Αμερικανούς ενήλικες έχουν υποστεί βία, κακοποίηση, ρατσισμό ή άλλη «δυσμενή παιδική εμπειρία» μεγαλώνοντας. Ένας στους έξι έχει επιβιώσει από τέσσερεις ή περισσότερες τραυματικές εμπειρίες. Τέτοιες δυσκολίες μπορεί να βλάψουν την αυτοεκτίμηση των ανθρώπων και την ικανότητά τους να εμπιστεύονται ή να επιλύουν τις συγκρούσεις. Τα τραύματα της παιδικής ηλικίας που δεν έχουν αντιμετωπιστεί αυξάνουν τον κίνδυνο των ενηλίκων να γίνουν περιθωριακοί, επιθετικοί, ανήσυχοι, καταθλιπτικοί ή σωματικά άρρωστοι.

Τα ίχνη τους είναι παντού στη δουλειά, για καλό και για κακό. Οι άνθρωποι που έχουν ξεπεράσει τις δυσκολίες μπορούν να αναπτύξουν συμπόνια, ανθεκτικότητα και επιμονή – χαρακτηριστικά που ανταμείβουν οι εργοδότες. Συχνά γίνονται ευχάριστοι, τελειομανείς ή ανεξάρτητοι υψηλών επιδόσεων. Από την άλλη πλευρά, οι επιζώντες ενός τραύματος μπορεί να επιλέγουν καυγάδες ή να προκαλούν την εξουσία, υποσυνείδητα φλερτάροντας την τιμωρία επειδή αισθάνονται οικεία.

Λοιπόν, τι πρέπει να κάνουν τα αφεντικά για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να πετύχουν;

Ένα σημαντικό βήμα είναι να παρέχουμε σε όλους τους εργαζόμενους ψυχολογική ασφάλεια θέτοντας ξεκάθαρες προσδοκίες, ακούγοντας με ενσυναίσθηση και δείχνοντας περιέργεια, ταπεινότητα και ευαλωτότητα. Η έρευνα δείχνει ότι, ανεξάρτητα από την κατάσταση της ψυχικής τους υγείας ή τη φύση της δουλειάς τους, οι άνθρωποι δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους σε πολιτισμούς που είναι έμπιστοι, δίκαιοι και διαφανείς, όπου αισθάνονται άνετα να μιλούν, να ζητούν βοήθεια, να διαφωνούν και να εκφράζουν ανησυχίες.

Η Google διαπίστωσε ότι αυτό ισχύει σχεδόν πριν από μια δεκαετία, όταν ανέλυσε τις ομάδες της με τις καλύτερες επιδόσεις. Η McKinsey ανακάλυψε από τότε ότι η ψυχολογική ασφάλεια βελτιώνει τη διατήρηση, την απόδοση, τη λήψη αποφάσεων και τη μάθηση των εργαζομένων.

Η υποστήριξη της συναισθηματικής ευημερίας στην εργασία απαιτεί δεξιότητες που στερούνται πολλές ομάδες ανθρώπινου δυναμικού και διευθυντές. Η καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια, Κάθι Πάικ, λέει ότι οι μάνατζερ πολύ συχνά ευτελίζουν τα ζητήματα ή, σε μια άστοχη προσπάθεια να βοηθήσουν, ενεργούν ως αποκλειστικός έμπιστος για θέματα που απαιτούν προσοχή από έναν ειδικό ψυχικής υγείας.

Οι ηγέτες που δεν αναγνωρίζουν την ανάγκη βελτίωσης αντιμετωπίζουν προβλήματα. Σκεφτείτε το εξής: Το 50% των 1.500 ενηλίκων που ερωτήθηκαν το 2021 δήλωσαν ότι είχαν εγκαταλείψει μια εργασία πλήρους απασχόλησης για λόγους ψυχικής υγείας. Αυτό το νούμερο κοστίζει.

Αν αυτός δεν είναι αρκετός λόγος για να βελτιωθούν οι εργοδότες, ιδού ένας άλλος: Οι νέοι επαγγελματίες είναι πιο πρόθυμοι από τους μεγαλύτερους να θέσουν τους χώρους εργασίας υπεύθυνους για την ψυχική τους υγεία και ευημερία.

Για να αλλάξει την κουλτούρα του γραφείου, η Πάικ διευθύνει έναν συνασπισμό 123 εταιρειών σε όλο τον κόσμο που ονομάζεται One Mind at Work. Βοηθά τους οργανισμούς να μετρήσουν τα σχέδια ευεξίας τους και να κάνουν βελτιώσεις βάσει δεδομένων.

Οι εργοδότες πρέπει να παρέχουν επαρκή ασφάλιση υγείας, φυσικά, αλλά η One Mind συνιστά επίσης να ελαχιστοποιούν τους κινδύνους ψυχικής υγείας για τους εργαζόμενους. Αυτoί περιλαμβάνουν πολλές ώρες, εκφοβισμό, παρενόχληση, ασάφεια γύρω από τους ρόλους και έλλειψη αυτονομίας – όλα αυτά μπορούν να δημιουργήσουν ή να επιδεινώσουν προβλήματα όπως κατάθλιψη, εθισμό – ακόμη και αυτοκτονία, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που δημοσιεύθηκαν πέρυσι.

Ταυτόχρονα, είναι ζωτικής σημασίας να αναγνωρίζουμε και να επιβραβεύουμε τις προσπάθειες και τις συνεισφορές των εργαζομένων. Η έρευνα δείχνει ότι αυτό προστατεύει και προάγει τη συναισθηματική ευεξία. Για να ευδοκιμήσει, το εσωτερικό παιδί του καθενός πρέπει να ακούει: «Μπράβο, καλή δουλειά!» Με στόχο υψηλότερα, η Πάικ οραματίζεται ακόμη και τους μελλοντικούς ηγέτες στο χώρο εργασίας να εξετάζονται και να αποζημιώνονται με βάση τον σεβασμό τους για την ψυχική υγεία των μελών της ομάδας τους.

Είμαστε πολύ μακριά από αυτό. Αλλά ακριβώς όπως οι οικογένειες που δημιουργούν οι άνθρωποι μπορούν να ξεπεράσουν αυτές από τις οποίες προέρχονται, η εργασιακή κουλτούρα μπορεί επίσης να εξελιχθεί. Όταν οι εργαζόμενοι φορολογούνται συναισθηματικά – με ή χωρίς τις διακοπές – οι εργοδότες θα πρέπει να εκτιμούν την υγεία έναντι της πίεσης.

με πληροφορίες από Washinghton Post

Επόμενο άρθρο

Νιώθω κούραση: Nα πάρω βιταμίνη Β12 για ενίσχυση ενέργειας; – Να τι λέει η επιστήμη

Προηγούμενο άρθρο

Αυτοί είναι οι υποψήφιοι για «Το Πρόσωπο της Χρονιάς» του TIME, για το 2023

⬆️πανω

Αξίζει να δείτε