Χιόνισε στο δυτικό τμήμα του Καμερούν, σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης.
Σύμφωνα με τον ραδιοτηλεοπτικό φορέα CRTV, χαλάζι και χιόνι καταγράφηκαν στους οικισμούς Μπάνα και Μπάκου.
Το χιόνι προκάλεσε ζημιές σε αρκετές στέγες και φυτείες, καθώς επίσης διέκοψε την κυκλοφορία.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο της Μπάνα, το χιόνι, που είναι ένα εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο για αυτό το μέρος της Αφρικής, είναι ένα σημάδι της… κλιματικής αλλαγής!
La neige au #Cameroun n’est du tout pas normal. Aujourd’hui c’est uniquement le #Cameroun, demain ce sera tous les pays d’#Afrique sous les #tropiques, si rien n’est fait.#Stopaudiscours #placeauxactes@jvecmr @bsdkrs @Cladelle2 @GretaThunberg @COP26 @CabralLibii @minepded pic.twitter.com/tqD0WvRuzy
— Hervé Donatien MAKEBEL PAGLAGA (@HPaglaga) September 10, 2021
Στη Μαδαγασκάρη τρώνε τα παπούτσια τους από την πείνα
Σε μια χώρα νησί και γύρω γύρω νερό, που θεωρείται ως ένας από τους 10 τόπους υψηλής βιοποικιλότητας στον κόσμο, που πολλές περιοχές της έχουν ανακηρυχθεί προστατευόμενες και άφθονα είναι τα περιβαλλοντικά πάρκα, όπως το Τσίνγκι Ντε Μπεμαράχα, το οποίο ανακηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO το 1990, τώρα η ξηρασία – η χειρότερη των τελευταίων 40 ετών – κατέστρεψε τις σοδειές πολλών τοπικών κοινοτήτων που εξαρτώνται από τη γη για να τραφούν στη νότια Μαδαγασκάρη.
Ρεπορτάζ του BBC αναφέρει ότι οι «κατεστραμμένοι» αγρότες – περιμένοντας τη βροχή που έχει τέσσερα χρόνια να φανεί – τρώνε κάκτους και έντομα για να επιβιώσουν. «Καθαρίζω τις ακρίδες για να τις φάμε, δεν υπάρχει καθόλου νερό» λέει μια μητέρα τεσσάρων παιδιών, που προσπαθεί να βρει φαγητό για την οικογένειά της στο απομακρυσμένο χωριό Fandiova.
«Τα παιδιά μου τρώνε ακρίδες κάθε μέρα γιατί δεν υπάρχει τίποτε άλλο» λέει η γυναίκα, ενώ οι πεινασμένοι εξαναγκάζονται σε επαιτεία για να βρουν φαγητό στις πόλεις. «Αυτές οι συνθήκες λιμού έχουν επέλθει λόγω της κλιματικής αλλαγής, όχι εξαιτίας κάποιας πολεμικής σύγκρουσης» είπε ο Shelley Thakral, εντεταλμένος του ΟΗΕ.
Πολλοί μάλιστα βράζουν τα δέρματα από τα παπούτσια και τα τρώνε.
Είναι λοιπόν όλα αυτά κλιματική αλλαγή, ή χειραγώγηση καιρού που επιφέρει αναγκαστικά και κλιματική αλλαγή; Το Καμερούν με τη Μαδαγασκάρη απέχει λίγο περισσότερο από 4.000 και η απάντηση στο ερώτημα είναι… κάπου στη μέση, στη Ζάμπια. Εκτός κι αν αυτά τα σχήματα στα νέφη εσάς σας μοιάζουν απόλυτα φυσιολογικά και δεν βλέπετε καμία παρέμβαση σε αυτά μέσω μικροκυμάτων: