Τη στιγμή που η Lamda Development, ετοιμάζει την κατασκευή του “εμβληματικού έργου του Ελληνικού”, έναν ουρανοξύστη ύψους 200 μέτρων, η Κίνα, με μακράν πείρα στους ουρανοξύστες και υπερ-ουρανοξύστες εκφράζει ανησυχίες για την ασφάλεια των μεγάλων κατασκευών
Η χώρα με σχεδόν τα μισά από τα 100 ψηλότερα κτίρια του πλανήτη, έχει θέσει επίσημα όριο ύψους 500 μέτρων για όλους τους μελλοντικούς ουρανοξύστες της.
Σύμφωνα με τον κορυφαίο οργανισμό σχεδιασμού της χώρας, την Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων (NDRC), κτίρια ύψους άνω των 500 μέτρων δεν θα εγκρίνονται πλέον για κατασκευή. Επίσης, οι κατασκευές άνω των 250 μέτρων πρέπει να είναι περιορισμένες, ενώ τα κτίρια ύψους άνω των 100 μέτρων θα εξεταστούν όσον αφορά την ικανότητα διάσωσης σε περίπτωση πυρκαγιάς.
Η NDRC εξέδωσε την εντολή αργά την Τρίτη, επικαλούμενη ανησυχίες για την ασφάλεια των κατασκευών, καθώς και για την υπερβολική προσφορά εμπορικών γραφείων, ως λόγο για την απόφασή της.
Η απόφαση έρχεται δύο μήνες μετά την ανεξήγητη ταλάντωση του 72 ορόφου SEG Plaza στη νότια πόλη Σενζέν της Κίνας, που προκάλεσε βιαστική εκκένωση και δημιούργησε χάος στους γύρω δρόμους. Στα 984 πόδια (300 μέτρα), το SEG Plaza είναι ένας από τους ψηλότερους ουρανοξύστες στο Σενζέν, όπου στεγάζεται μια μεγάλη αγορά ηλεκτρονικών ειδών και πολλά γραφεία. Κάποια βίντεο που δημοσιεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν τμήματα της δομής που ταλαντεύονται μπρος-πίσω.
Τον Μάιο του 2021, εκατοντάδες άτομα τράπηκαν σε φυγή από τον ουρανοξύστη λίγο μετά την εκκένωσή του εν λόγω κτηρίου. Ως γνωστόν, η Κίνα είναι σεισμογενής περιοχή, όπως εξάλλου και η Ελλάδα.
剛剛中午時分,位於深圳華強北,樓高73層的賽格電子大廈突然搖晃,原因不明也沒地震!樓宇內人群和樓下人群紛紛逃命! pic.twitter.com/aoixkH6OeY
— 風再起時【香港挺郭后援會3】 (@dZnJUCdo4FlZqgd) May 18, 2021
Το SEG Plaza ολοκληρώθηκε το 2000, και είναι το 104ο ψηλότερο κτίριο στην Κίνα και το 212ο ψηλότερο στον κόσμο, σύμφωνα με το Συμβούλιο για τα ψηλά κτίρια και το Urban Habitat, μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων.
Σύμφωνα με το Συμβούλιο, η Κίνα φιλοξενεί 44 από τα 100 ψηλότερα κτίρια στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων πέντε από τις 10 ψηλότερες κατασκευές των 500 μέτρων.
Ωστόσο, η χώρα υποφέρει από υψηλά εμπορικά ποσοστά κενών θέσεων, συνολικά περίπου 7,9 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα κενού χώρου από το δεύτερο τρίμηνο του 2021. Το πρόβλημα των κενών θέσεων αφορά το Πεκίνο, τη Σαγκάη, το Γκουάνγκτζου και το Σενζέν, καθένα από τα οποία έχει μερικά αξιόλογα ψηλά κτίρια.
Το ψηλότερο κτίριο της Κίνας, ο Πύργος της Σαγκάης των 20 δισεκατομμυρίων γιουάν (3,14 δισεκατομμύρια δολάρια), ο οποίος διαθέτει 128 ορόφους, αγωνίστηκε από την ολοκλήρωσή του το 2015 για να γεμίσει το χώρο των 576.000 τετραγωνικών μέτρων.